Založ si blog

Robert Mistrík šíri hoaxy

Keď Robert Mistrík ohlásil v júni tohto roka svoju kandidatúru na post prezidenta, objavili sa prvé správy o nezákonnosti jeho volebnej kampane.

Kandidát na prezidenta Robert Mistrík označil tieto správy za hoaxy, čím paradoxne sám vytvoril hoax.

 

Poďme sa teda bližšie pozrieť, čo hovorí zákon o volebnej kampani 181/2014 účinný od 31.03.2017 do 31.12.2020

V prvom rade je v ňom jasne definované, čo je to volebná kampaň:

  • §2, ods. (1) „Volebná kampaň je akákoľvek činnosť kandidátov smerujúca k propagácii ich činnosti, cieľov a programu za účelom získania volenej funkcie

Niet teda pochýb o tom, že Robert Mistrík svojou propagačnou činnosťou aktívne volebnú kampaň vykonáva, čo aj sám priznáva.

 

Ďalej je v tomto zákone jasne a jednoznačne upresnené, kedy volebná kampaň začína:

  • §2, ods. (2) „Volebná kampaň začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov Slovenskej republiky (ďalej len „vyhlásenie volieb“) a končí 48 hodín predo dňom konania volieb.

 

Vzhľadom k skutočnosti, že doposiaľ voľby neboli vyhlásené, Mistrík vykonáva svoju volebnú kampaň v rozpore s týmto zákonom!

 

Mistrík argumentoval tým, že volebný zákon prešiel v roku 2014 novelizáciou a upravuje len financovanie volebnej kampane v §5 ods. 1. ktorý umožňuje vynaložiť finančné prostriedky na propagáciu kandidáta aj v období 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb a teda pred začatím volebnej kampane. Tento paragraf, ako ani žiaden iný, však kandidátovi neumožňuje začať s propagačnou činnosťou pred vyhlásením volieb a teda začatím volebnej kampane.

Je veľký rozdiel medzi vynaložením finančných prostriedkov na propagačnú činnosť a aktívnym vykonávaním propagačnej činnosti!

Možnosť vynaložiť finančné prostriedky na propagačnú činnosť/ volebnú kampaň pred jej začatím, umožňuje kandidátovi sa na volebnú kampaň adekvátne pripraviť, aby dňom vyhlásenia volieb a teda začatím volebnej kampane, mohol efektívne spustiť svoju propagačnú činnosť/ volebnú kampaň. Možnosť vynaložiť finančné prostriedky na volebnú kampaň pred jej začatím, neumožňuje volebnú kampaň začať!

Začiatok volebnej kampane je jasne a jednoznačne definovaný v §2, ods. (2) zákon o volebnej kampani 181/2014 znením: „Volebná kampaň začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb.“

Robert Mistrík klame, keď tvrdí, že číta zákon s porozumením, lebo zákonu evidentne nerozumie, alebo číta zákon s porozumením ale jednoducho klame o jeho výklade.

 

Robert Mistrík teda preukázateľne šíri hoaxy.

Hoax o tom, že jeho aktuálne prebiehajúca volebná kampaň je v súlade so zákonom.

Hoax o tom, že číta zákon s porozumením.

Hoax o tom, že je slušný, poctivý a rozumný kandidát na prezidenta tejto krajiny.

 

 

 

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 4788x
Priemerná čítanosť článkov: 4788x

Autor blogu

Kategórie

Archív